Subdoelstelling 4.3.1:
Het versterken van de leefbaarheid en veiligheid voor inwoners, bedrijven en bezoekers
Wat hebben we gedaan?
Speerpunten
Aan de slag met signalen van ondermijning
Eind 2017 heeft het Regionaal Informatie en Expertise Centrum Noord-Holland (RIEC-NH) ondermijning in Velsen in beeld gebracht. In 2018 zijn gemeente, politie, Openbaar Ministerie, en Belastingdienst aan de slag gegaan met het ondermijningsbeeld. Signalen die uit het beeld naar voren kwamen, zijn verder onderzocht en zo mogelijk aangepakt. Aan de gemeenteraad is een presentatie gegeven over ondermijning en ondermijningsbeelden.
Geld van het Rijk voor aanpak ondermijning in Noord-Holland
Het ministerie van Justitie en Veiligheid stelde in 2018 per politie-eenheid eenmalig geld beschikbaar voor de aanpak van ondermijning van RIEC-NH, politie, Openbaar Ministerie, gemeente en Belastingdienst. Daarvoor moest een plan worden ingediend. Gemeente Velsen heeft daaraan meegeschreven. De politie-eenheid Noord-Holland heeft 6 miljoen gekregen voor de komende drie jaar voor de aanpak van ondermijning. Een van de thema’s uit dat plan is drugssmokkel in de haven.
Hennepconvenant Noord-Holland
Velsen had in 2017 een convenant afgesloten met onder andere de politie, het Openbaar ministerie en woningcorporaties om hennepkwekerijen in woningen en lokalen aan te pakken. Het Hennepconvenant NH is in 2018 in technische zin aangepast aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
Haventeam
In 2018 heeft het haventeam de haven gerelateerde subjecten geselecteerd uit het door het RIEC NH opgestelde ondermijningsbeeld IJmond. Verder heeft het haventeam in samenwerking met het Tactisch Overleg Havengebied Amsterdam diverse ANPR controleacties gehouden langs het Noordzeekanaal en in IJmuiden met o.a. de KMar, de politie en Belastingdienst. Ook heeft het haventeam negen verdachte adressen (o.a. vanwege vermeende woon- en adresfraude) aangeleverd die op 10 oktober 2018 tijdens de zogenoemde “veegweek” door een multidisciplinair team zijn bezocht.
Geen nieuwe opzet Keurmerk Veilig Ondernemen
In de begroting 2018 heeft de gemeente aangekondigd aan de gang te gaan met een nieuwe opzet van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO).Het KVO beoogt om veiligheid in een winkel- of uitgaansgebied te vergroten. Er is geen verder gevolg gegeven aan een nieuwe opzet van het KVO, onder andere vanwege de introductie van Bedrijveninvesteringszones (BIZ) in de haven van IJmuiden en IJmuiden Centrum. Doel van een BIZ is om een bedrijvengebied, uitgaansgebied of winkelcentrum aantrekkelijker te maken voor bezoekers. Daarbij is ook aandacht voor het vergroten van veiligheid. Ondernemers, beveiligers, politie en gemeente werken daarbij samen.
BIZ Havengebied
Mede door de activiteiten van de Bedrijven Investeringszone is het havengebied veiliger geworden voor bezoekers en ondernemers. Dat blijkt onder andere uit recente cijfers van de politie. Sedert de inbedrijfstelling van de camerasystemen in februari van 2018 en de dagelijkse surveillance sinds november 2017 is er in 2018 ten opzichte van 2017 een daling van 25% van het totaal aantal incidenten, is de bereidheid om aangifte te doen gestegen, is het aantal misdrijven met maar liefst 58% afgenomen en is er sprake van 60% stijging van opgehelderde misdrijven.
Maritieme smokkel
De minister van J&V heeft landelijk 100 miljoen beschikbaar gesteld om de aanpak van ondermijning te intensiveren. Als Velsen hebben we meegeschreven aan een aanvraag hiervoor onder coördinatie van het RIEC en samen met allerlei andere partners. Dat heeft geresulteerd in een toekenning van 6 miljoen voor de regio Noord-Holland, waarvan 2 miljoen voor de aanpak van maritieme smokkel. We dragen als Velsen bij aan de verdere planvorming hiervan. De jachthaven en de visserijsector zijn immers kwetsbaar voor smokkel via het water. Belangrijke doelen van de aanpak zijn het opwerpen van barrières en het wegnemen van gelegenheidsstructuren. Hierbij kan gedacht worden aan het in kaart brengen en volgen van centrale personen, groepen, locaties en bedrijven, binnen de genoemde sectoren, maar ook aan het opbouwen van goede samenwerkingsrelaties met burgers en bedrijven.
Plan IJmond drugsoverlast
Er is binnen de IJmond een belangrijke eerste stap gezet in de gezamenlijke aanpak van drugsoverlast. De vier burgemeesters hebben het Damoclesbeleid op elkaar afgestemd. Zij gaan dus dezelfde regels hanteren bij het sluiten van drugspanden. Naar verwachting wordt hierdoor niet alleen de illegale drugsverkoop en drugshandel verminderd, maar ook de overlast voor de buurt. Door binnen de IJmond dezelfde regels te hanteren, wordt ook de afstemming met politie en justitie eenvoudiger. In 2019 wordt verder gewerkt aan een IJmondiale aanpak van drugsoverlast.
Onderzoek naar bommen gestart
In 2018 is onderzoek gestart om in kaart te brengen waar nog niet gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog in de grond liggen in de gemeente Velsen. Dit onderzoek maakt onderdeel uit van nog op te stellen beleid voor het omgaan met niet gesprongen explosieven. Op begraafplaats Duinhof is het onderzoek naar bommen al afgerond. Op basis van dit onderzoek zijn er al acties in gang gezet:
- er is actief gezocht naar explosieven;
- werknemers van de begraafplaats hebben een opleiding gehad en hebben instructies gekregen hoe om te gaan met een gevonden explosief.
Startschot project Safe Streets
De gemeenteraad van Velsen heeft begin 2018 via een motie aandacht gevraagd voor het project Safe Streets. Safe Streets is een project van de Verenigde Naties om seksuele intimidatie van vrouwen tegen te gaan. Op 31 oktober 2018 heeft de burgemeester het startschot gegeven voor het project door een intentieverklaring te ondertekenen. In deze verklaring staat dat hij zich inspant om ervoor te zorgen dat de veiligheid van vrouwen op straat in Velsen zo veel mogelijk gewaarborgd is. Om de aard en omvang van onveiligheid van vrouwen op straat in Velsen in kaart te brengen, heeft de gemeente vervolgens eind 2018 een enquête uitgezet. In de enquête is ook een oproep gedaan aan inwoners zich aan te melden voor een werkgroep om plannen te bedenken over dit thema.
Inwoners spreken zich uit over vuurwerk
De gemeente is in 2018 gestart met een interactief traject over vuurwerk. Via een enquête, discussies via social media en een dialoogavond heeft de gemeente inwoners vragen gesteld over de toekomst van de jaarwisseling in Velsen. Vragen waren: Hoe beleven inwoners vuurwerk tijdens de jaarwisseling? Zouden inwoners een centrale vuurwerkshow bezoeken als de gemeente die zou organiseren? In 2019 gaat de gemeente met de uitkomsten aan de slag.
Haltstraf na vuurwerkoverlast
Bij de jaarwisseling 2018-2019 hebben gemeentelijke handhavers samengewerkt met de politie om vuurwerkoverlast tegen te gaan. En met succes: er is gezamenlijk gesurveilleerd, er zijn twaalf jongeren naar Halt doorverwezen, er is illegaal vuurwerk in beslag genomen en er is met ouders van twee kinderen onder de 12 gesproken na het afsteken van vuurwerk.
Minder regels in Algemene Plaatselijke Verordening (APV)
In 2018 is de nieuwe APV van de gemeente Velsen vastgesteld. De gemeenteraad heeft besloten om alleen dat te regelen wat echt nodig is. Regels die in de vorige APV niet duidelijk waren zijn aangepast. Regels die niet handhaafbaar of overbodig waren zijn geschrapt.
Aanpak woonoverlast
In de APV is nu ook geregeld dat de burgemeester onder bepaalde voorwaarden kan optreden bij woonoverlast. Die voorwaarden zullen in 2019 een uitwerking krijgen in beleid.
Afspraken over veiligheid op de ferry
Om te zorgen dat het veilig is op de internationale ferries en in ferryterminals zijn in 2018 afspraken gemaakt tussen overheidsinstanties en het bedrijfsleven. Die afspraken staan in het Richtsnoer Ferries. Partijen die het richtsnoer hebben ondertekend zijn onder andere het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, burgemeesters van gemeenten waar een ferry vaart, DFDS Seaways, KVSA, Port Security Officer IJmond en Rijnmond, P&O Ferries en Stena Line. Ook de burgemeester van Velsen heeft dit Richtsnoer ondertekend. Op langere termijn wordt het richtsnoer opgenomen in nationale wetgeving.
Regionale prioriteiten over veiligheid vastgesteld
In 2018 is een nieuw Integraal Meerjarenbeleidsplan Veiligheid van de politie-eenheid Noord-Holland vastgesteld. Daarin staan de prioriteiten van de gemeenten, het Openbaar Ministerie en de Nationale Politie voor de periode 2019-2023. De gemeenteraad is over deze prioriteiten geconsulteerd.
De prioriteiten zijn:
1. Aanpak van criminaliteit met een ondermijnend effect op de samenleving;
2. Versterken ketensamenwerking tussen zorg- en veiligheidsdomein;
3. Contraterrorisme en (tegengaan van) Radicalisering en Extremisme (CTER);
4. Aanpak cybercrime en gedigitaliseerde vormen van (vermogens)criminaliteit.
Velsenaren gaan goed met elkaar om
De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen in Velsen goed met elkaar omgaat, ondanks dat mensen van elkaar verschillen. De gemeente spreekt daarom met sleutelfiguren en eerstelijnsmedewerkers over diversiteit en de manier waarop daarmee kan worden omgegaan om de sociale samenhang in Velsen te stimuleren. Vervolgens organiseren die organisaties weer activiteiten om ervoor te zorgen dat inwoners met bijvoorbeeld verschillende achtergronden van verschillende leeftijden met elkaar in gesprek gaan, samen dingen doen en elkaar (beter) leren kennen.
Velsen is een regenbooggemeente
Gemeente Velsen heeft in 2018 de intentieverklaring regenboogbeleid 2019-2022 ondertekend. Daarmee is Velsen een Regenbooggemeente geworden. Dat betekent dat de gemeente extra inzet op de inclusie van de Velsense LHBTI-gemeenschap (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en intersekse). In dat kader:
- is een loket geopend bij de gemeente om discriminatie makkelijk te melden;
- heeft het Bureau Discriminatiezaken Kennemerland voorlichting gegeven over discriminatie op basisscholen en in het voortgezet onderwijs en
- heeft de stadsrapper op de Internationale dag tegen racisme en discriminatie een lied gecomponeerd over discriminatie.
Radicalisering op regionaal niveau
Velsen werkt in Noord-Holland samen met andere gemeenten, politie en Openbaar Ministerie om radicalisering aan te pakken. Signalen over radicalisering zijn in het Zorg- en Veiligheidshuis besproken.
Integriteitstoets Wethouders
De burgemeester heeft het “Protocol integriteitsscreening kandidaat-wethouders gemeente Velsen” vastgesteld. Hierin is in hoofdlijnen neergelegd hoe het proces verloopt met betrekking tot de uitvoering van de integriteitsscreening van kandidaat-wethouders voorafgaand aan hun benoeming. Na de verkiezingen in 2018 zijn de kandidaat-wethouders aan de hand van het protocol gescreend op integriteit. Op deze manier is getracht eventuele integriteitsrisico’s, die een belemmering kunnen vormen voor het ongehinderd functioneren van collegeleden, reeds in een vroeg stadium te signaleren zodat het risico op imagoschade zo klein mogelijk blijft.