Jaarstukken 2018

Overzicht programma's

Een goed functionerend bestuur

Subdoelstelling 4.1.1:

Een goed functionerend bestuur

Wat hebben we gedaan?

Speerpunten

Gemeenteraadsverkiezingen

Op 21 maart 2018 hebben de gemeenteraadsverkiezingen plaatsgevonden. De opkomst in Velsen was 51,91%. ten opzichte van 51,16% bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Bij deze verkiezingen (2018) is voor Velsen voor de eerste maal gebruik gemaakt van een stemwijzer.
Op 28 maart heeft, door een initiatief raadsvoorstel van de PvdA (deze partij kwam enkele stemmen tekort bij de verdeling van de restzetels), een openbare hertelling van de stemmen plaatsgevonden. Uiteindelijk is de nieuwe raad op 29 maart geïnstalleerd.

Installatie nieuw college

Op 31 mei 2018 trad het nieuwe college aan met het voorlopige collegeprogramma ‘Velsen komt naar je toe’. Het college bestaat uit de partijen Velsen Lokaal, VVD, LGV, Groen Links en PvdA. Het college heeft het voorlopige collegeprogramma in november definitief gemaakt na een intensief traject van samenspel met de samenleving. Tegelijkertijd heeft het college in samenspel met de gemeenteraad de ambities uit het collegeprogramma vertaald naar concrete voorstellen, die de raad uiteindelijk heeft vastgesteld in de begroting 2019.

Raadsakkoord
De raad heeft op 5 juli 2018 ingestemd met het Raadsakkoord Samenspel. Hierin staan belangrijke maatschappelijke thema's waar de raad het over eens is om de komende raadsperiode mee aan de slag te gaan. Deze thema's, zoals Wonen en Woningbouwopgave, Klimaat en Milieu, Arbeidsmarkt Werk en Inkomen zijn tijdens een drukbezochte bijeenkomst uitgebreid besproken met inwoners, ondernemers, bedrijfsleven en instellingen in Velsen. Veel van de daar aangedragen punten staan in het Raadsakkoord.

Vergroten burgerparticipatie

  • Het mediateam heeft in 2018 een niet meer weg te denken rol gekregen binnen de gemeentelijke communicatie. Dagelijks worden berichten over actuele thema's op social media gepost, gelezen en beantwoord door medewerkers. Dit ging  bijvoorbeeld over afval in de wijken of het afsluiten van de sluisroute. In 2018 is gemiddeld 40 à 50 keer per dag gebruik gemaakt van communicatie via Whatsapp.
  • In 2018 werd geëxperimenteerd met diverse vormen van participatie op basis van actuele onderwerpen, zoals Parkenpraat en de nieuwe APV. De gebruikte vormen waren het versturen van een enquête via het burgerpanel, een brainstormavond en het bezoeken van weekmarkten.
  • Digitaal onderzoek (zoals flitspeilingen, Burgerpanel, Mentimeter) haalde informatie op bij inwoners en vertegenwoordigers van diverse organisaties. Voorbeelden hiervan zijn het collegeprogramma, Parkenpraat, het Uitvoeringsprogramma Jeugd, maar ook processen rond de inrichting van wegen zoals de Brederoodseweg in Santpoort-Zuid en De Zeiler in Velserbroek.
  • Bij het realiseren van een bewonersinitiatief voor het tot stand komen van een woongroep voor ouderen hebben initiatiefnemers, bestuurders en ambtelijke organisatie direct met elkaar mogelijke dilemma’s besproken. Dit gebeurde aan de hand van een ‘participatiekompas’.
  • In het kader van dienstverlening is in september 2018 ‘Slim Melden’ geïntroduceerd, een manier van digitaal melden van zaken die spelen in de openbare ruimte. Er komen gemiddeld 35 meldingen per dag binnen. Voorheen was dit gemiddeld 13 meldingen per dag. Openbare Werken heeft een webpagina waarop alle informatie te vinden is over wegwerkzaamheden in de eigen buurt.

Ontwikkelen digitaal platform samenspraak en inspraak

Het digitale platform voldoet niet geheel aan de criteria en wensen die er zijn voor een digitale vorm van in- en samenspraak. Criteria zijn bijvoorbeeld: het eenvoudig initiatieven van inwoners kunnen zien en hierop kunnen reageren en het buurtgericht online gesprekken voeren.

Volgende fase IJmondsamenwerking

In 2018 was er sprake van een status quo in samenwerking in de IJmond.
Beverwijk en Velsen hebben onderzoek laten doen naar de betekenis van een eventuele fusie/herindeling van gemeenten. De resultaten van dit onderzoek hebben in verband met de gemeenteraadsverkiezingen niet geleid tot ‘een volgende fase’ in de IJmondsamenwerking. Het raadsakkoord geeft aan dat dit onderzoek gebruikt gaat worden als gids voor de toekomst voor deze samenwerking. Het collegeprogramma sluit hierbij aan door aan te geven dat in 2019 een gezamenlijk toekomstbeeld voor de samenwerking in de IJmond moet ontstaan.

Regulier beleid

Uitvoeren van de door de gemeenteraad vastgestelde beleidskaders en daarover verantwoording afleggen aan diezelfde gemeenteraad op een zo transparant mogelijk wijze en in nauwe samenwerking met inwoners, bedrijven, maatschappelijke instellingen en mede-overheden.

ga terug