Jaarstukken 2018

Overzicht programma's

Zorgen voor voldoende groen, optimale bereikbaarheid, een aanvaardbare parkeerdruk, schone openbare ruimte en kwalitatief technisch voldoende wegen

Subdoelstelling 3.1.1:

Zorgen voor voldoende groen, optimale bereikbaarheid, een aanvaardbare parkeerdruk, schone openbare ruimte en kwalitatief technisch voldoende wegen

Wat hebben we gedaan?

Speerpunten

Mobiliteitsagenda: wat Velsen beweegt
In 2018 heeft Velsen gewerkt aan de nieuwe beleidsagenda voor verkeer en vervoer, de opvolger van het huidige Lokaal Verkeers- en Vervoerplan (LVVP). In deze 'Mobiliteitsagenda' staan de ambities van de gemeente over onder andere verkeersveiligheid, fietsverkeer, parkeren en openbaar vervoer. Voorafgaand aan het maken van de agenda heeft de gemeente op verschillende manieren informatie opgehaald bij bewoners en organisaties. Dat deden we onder andere met inloopavonden, een bijeenkomst over duurzame mobiliteit in de IJmond, een flitspeiling via Facebook en een inventarisatie van meldingen via het gemeentelijke meldingssysteem. Ook heeft de gemeente gesproken met vertegenwoordigers van belangrijke organisaties en bedrijven in een zogenoemde klankbordgroep. In de Mobiliteitsagenda staan niet alleen beleidsdoelen, maar ook concrete acties en maatregelen waar de gemeente aan gaat werken.

Kennemerspoorlijn: toegang tot Velsen en haar natuur
De Kennemerspoorlijn is de spoorverbinding tussen Uitgeest en Amsterdam, via de drie Velsense stations en Haarlem. Gemeenten (liggend tussen Alkmaar en Haarlem), provincie Noord-Holland, NS en diverse belanghebbenden hebben zich verbonden aan een actieprogramma voor de Kennemerspoorlijn. Doel hiervan is om de omgeving rond de stations aantrekkelijk en levendig te maken en de gemeenten en de natuurgebieden beter bereikbaar te maken per trein. Een manier om dat te doen, is ervoor te zorgen dat woningen, horeca en bedrijven vooral terechtkomen rondom de stations. Velsen heeft in 2018 een start gemaakt met het vormgeven van de Buitenpoort bij station Santpoort-Noord. Het doel hiervan is om meer bekendheid en allure te geven aan dit station als toegangspoort tot het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Belangrijk nevendoel is dat meer mensen op dit station op de trein stappen, zodat het station behouden kan blijven.
Daarnaast heeft de gemeente met Prorail gesproken over het plaatsen van liften bij station Driehuis.
Zie ook doelstellingen 3.3 en 1.1.2

De ideale buitendienst
De samenleving verandert in rap tempo. We kunnen steeds meer zaken digitaal afhandelen, we gebruiken social media om onze klachten of vragen te uiten en we verwachten daar snel een reactie op. Het is niet gek meer om 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar te zijn. Hoe gaat de gemeentelijke buitendienst om met deze wensen en ontwikkelingen? Om deze vraag te beantwoorden heeft de gemeente regelmatig met inwoners en raadsleden gesproken over hoe de ‘ideale’ buitendienst eruit kan zien. Zo hebben zij onder andere met de gemeente nagedacht over scenario’s  hoe de buitendienst in de toekomst zou moeten werken, wat die vooral moet blijven doen en wat andere partijen eventueel kunnen overnemen. Waarom? Om nog meer tijd vrij te maken voor wat inwoners en bedrijven echt als taak voor de gemeentelijke buitendienst zien.

Nog meer participatie in projecten openbare ruimte
In 2018 heeft Velsen nog meer dan voorheen de inwoner, bedrijven en maatschappelijke organisaties betrokken bij projecten in de openbare ruimte. Een paar mooie voorbeelden zijn het Pontplein, het Kennemerplein en de Brederoodseweg. Allemaal projecten waarbij de gemeente samen met hen een ontwerp maakte. Voor de Brederoodseweg heeft de gemeente bijvoorbeeld een straatreferendum gehouden over het al dan niet kappen van bomen. Goed samenwerken betekent ook de juiste verwachtingen scheppen naar elkaar. De drie genoemde projecten zijn dan ook begonnen met duidelijke uitgangspunten. De voorbereiding van de projecten op het Kennemerplein en in de Brederoodseweg zijn in 2018 afgerond. Voor het project Pontplein zijn verkeerskundige varianten gemaakt. De gemeente heeft deze met belanghebbenden besproken. Belanghebbenden zijn maatschappelijke organisaties, zoals de fietsersbond, maar ook een vertegenwoordiging van inwoners en bedrijven. In 2019 gaat de gemeente daarmee nog veelvuldig in gesprek.

Velsen vervangt en verbetert het riool
De gemeente heeft in 2018 in Velsen-Noord het riool vervangen in de Grote Hout- of Koningsweg en een start gemaakt met de vervanging van het riool in de Van der Poelstraat en het Stratingplantsoen. Hierbij is het regenwater aangesloten op een speciaal regenwaterriool, zodat dit schone water direct in de bodem wordt opgenomen of naar sloten en vijvers kan stromen. Langs het Stratingplantsoen zijn wadi’s aangebracht. Dit zijn ondiepe verlagingen in het gras waar tijdelijk water in kan blijven staan om daarna langzaam in de bodem weg te zakken. Wadi’s en het regenwaterriool helpen bij de noodzakelijke aanpassing aan de klimaatverandering.
Om onnodige verstoppingen in het riool te voorkomen heeft de gemeente aandacht besteed aan de Niet-in-het-riool-publiekscampagne: wat mag wel en niet geloosd worden in het riool? Helaas worden nog te vaak vet, kleding, doekjes en medicijnen in het riool geloosd.

Gevolgen van de klimaatverandering in kaart gebracht
Door klimaatverandering komen extreme hoosbuien en hittegolven vaker voor. In de klimaatatlas Velsen zijn de mogelijke gevolgen daarvan in kaart gebracht. Bijvoorbeeld welke straten onder water kunnen komen te staan bij een hevige regenbui. In 2018 sprak de gemeente met Velison Wonen en de waterschappen om te bepalen wie wat doet bij het inspelen op die gevolgen.
In 2018 heeft de gemeente op de website een grondwaterportaal geopend waarin alle grondwatermeetgegevens staan. In het grondwaterportaal is goed zichtbaar dat het in 2018 erg droog is geweest.

Groenstructuurplan: een groenere omgeving
De gemeente heeft in 2018 een concept van het Groenstructuurplan opgesteld. Het Groenstructuurplan is een actualisatie van het Landschapsbeleidsplan en het Groenbeleidsplan samen. Het plan biedt kansen om de gemeente groener te maken, zodat de omgeving beter bestand is tegen klimaatverandering. Denk hierbij aan opvang van overtollig water door groene daken of verkoeling door meer bomen en groen. Dat is één van de thema’s van het plan. De andere thema’s zijn:

  • waarborgen van de groene leefomgeving binnen stedelijk gebied
  • beleving van het landschap (je bewust zijn van het landschap waar je bent)
  • de ecologische waarde van de groenstructuur (planten en dieren meer de gelegenheid geven zich te ontwikkelen).

Bij het maken van het Groenstructuurplan heeft de gemeente samengewerkt met onder andere PWN, Natuurmonumenten, de waterschappen, Rijkswaterstaat, belangenorganisaties en inwoners van de gemeente.

Met meer groen beter bestand tegen de klimaatverandering
Steeds meer mensen bestraten hun tuinen en dat levert problemen op:

  • Water zakt minder gemakkelijk in de bodem en kan daardoor voor overlast zorgen.
  • We maken het bijen en andere insecten extra moeilijk als we geen groen meer in onze tuinen hebben.
  • Stenen absorberen hitte niet, groen wel. Bij aanhoudend heet weer is groen dus extra belangrijk.

Met Operatie Steenbreek stimuleert Velsen haar inwoners om hun tuin groener te maken. In samenwerking met het Pieter Vermeulen Museum heeft de gemeente veel aandacht besteed aan Operatie Steenbreek. Onder meer tijdens de tentoonstelling ‘Tuin vol geheimen’ en met de 'watertafel', die op miniatuurformaat laat zien wat er gebeurt bij gebrek aan groen in combinatie met heftige regenbuien.

Velsen zoemt!
Velsen heeft in 2018 de landelijke erkenning ‘Bij-vriendelijke Gemeente’ gekregen. De gemeente kreeg die, omdat zij op steeds meer plekken planten aanbrengt waar wilde en honingbijen, vlinders en andere insecten veel voedsel uit kunnen halen. De gemeente maait de bermen en grasvelden ook minder vaak (ecologisch beheer), waardoor planten die gunstig zijn voor bijen, meer kans krijgen om te groeien. Het zogenoemde ‘bijenlint’ van bij-vriendelijke planten wordt hierdoor steeds completer. Samen met het Pieter Vermeulen Museum deed Velsen weer mee aan de Landelijke Zaaidag, om zoveel mogelijk bloemenstroken aan te leggen.
Door deze maatregelen wordt het mogelijk dat uiteindelijk maar liefst 129 verschillende soorten wilde bijen in Velsen voorkomen. Nu zijn dit er 50.
Op verschillende plekken in Velsen (onder andere begraafplaats De Biezen) werken imkers met bijenkasten.

Wollige grasmaaiers voor meer diversiteit
In 2018 heeft de gemeente bij wijze van proef in plaats van het gebruik van maaimachines in Velsen-Noord op verschillende plekken schapen laten grazen; in totaal drie hectare. De grazende schapen zorgen voor een grotere diversiteit aan planten en dieren en ze verbeteren met hun hoeven de bodemstructuur. In combinatie met ecologisch beheer van de bermen (zie hierboven) hebben de schapen een positief effect op bijen en andere insecten.

Parkenpraat
In oktober 2018 heeft Velsen een enquête onder inwoners gehouden over diverse parken in Velsen. De kernvraag was hoe bezoekers de parken beleven en waar eventueel verbetering in zou kunnen komen. Aanleiding voor de enquête waren de bezwaarschriften tegen het besluit om hondenlosloopplaatsen in een aantal parken te verkleinen. Het college trok dit besluit in voor park Velserbeek en het Burgemeester Rijkenspark.
Aanvullend op de enquête heeft de gemeente eind 2018 verder gepraat met inwoners over aspecten die in de enquête aan de orde kwamen. In 2019 wordt parkenpraat afgerond en neemt het college mogelijk één of meer besluiten over bijvoorbeeld hondenlosloopplaatsen

Reguliere activiteiten

  • Bestuursakkoord Water: De gemeente heeft de samenwerking  met het hoogheemraadschap en PWN in de regio Zuid-Kennemerland in 2018 voortgezet. De partijen hebben bouwstenen ontwikkeld om alle regels en vergunningen rondom water gereed te maken voor de Omgevingswet.
ga terug