Jaarstukken 2018

Overzicht programma's

Bewustmaken en stimulering duurzame samenleving

Subdoelstelling 1.2.2:

Bewustmaken en stimulering duurzame samenleving

Wat hebben we gedaan?

Speerpunten

Energietransitiebeleid
Velsen wil een aardgasvrije gemeente worden. Voor aardgasvrije nieuwbouw is beleid opgesteld op basis van de Wet voortgang energietransitie. Het streven naar een aardgasvrije gemeente vormde de aanleiding om met inwoners van Velsen te praten over de grote gevolgen hiervan voor het wonen en leven in de gemeente Velsen. Daarom nodigde de gemeente inwoners uit om mee te praten over de manier om te komen tot een aardgasvrije gemeente. 60 inwoners gingen met de gemeente en met elkaar in gesprek. Verder is een routekaart uitgewerkt waarin is aangegeven welke wijken het meest kansrijk zijn om van het aardgas af te koppelen. De routekaart dient verder als basis voor een Regionaal energietransitieplan en is een belangrijke bouwsteen voor de verplichte Regionale Energiestrategie en uiteindelijk de verplichte Transitievisie warmte.

Warmtenet
Een warmtenet maakt gebruik van warmte die de industrie over heeft (restwarmte). De warmte kan via leidingen naar woningen en andere gebouwen worden getransporteerd. De warmte kan aardgas als verwarmingsbron vervangen. De stuurgroep Energietransitie IJmond heeft samen met marktpartijen (Alliander en HVC) verder gewerkt aan het warmtenet IJmond. De marktpartijen hebben een businesscase uitgewerkt waarmee het warmtenet gerealiseerd kan worden. Hierbij zijn onder andere Tata Steel en Floricultura in beeld als bronnen voor restwarmte waarmee het net gevoed kan worden. HVC zoekt nog naar andere geothermiebronnen in de regio (warmte uit de diepere aardlagen) en verricht onderzoek naar de ligging van het tracé van het aan te leggen net. Verder zijn gesprekken gevoerd met partijen zoals woningbouwcorporaties over een toekomstige aansluiting op het warmtenet. Om kennis over en ervaringen met warmtenetten uit te wisselen is de samenwerkingsovereenkomst Metropool Regio Amsterdam (MRA) warmte koude verlengd. Hiervoor is een financiële bijdrage aan deze samenwerking geleverd.

Duurzame woningen
De gemeente heeft een grootschalige zonnepanelenactie van initiatiefnemer Stichting Eneregio gefaciliteerd door het (mee) organiseren van vier informatiebijeenkomsten voor particuliere woningeigenaren. Op de bijeenkomsten gaf het Duurzaam Bouwloket een presentatie aan de woningeigenaren over de technische en financiële aspecten van zonnepanelensystemen.  
De opkomst op de bijeenkomsten was zeer hoog. 1525 woningeigenaren hebben zich aangemeld voor een huisbezoek en een vrijblijvende offerte voor zonnepanelen. Hiervan zijn tot op heden 101 woningeigenaren overgegaan tot aanschaf van in totaal 1031 zonnepanelen.  
De gemeente heeft voor het eerst met enkele Velsense eigenaren van verduurzaamde woningen
meegedaan met de landelijke duurzame huizenroute. Mensen konden deze woningen via een fietsroute bezoeken.  

Regulier beleid

Greenbiz
Greenbiz is een samenwerking tussen Omgevingsdienst IJmond en het bedrijfsleven in de IJmond. Greenbiz heeft als doel het verduurzamen van bedrijfsterreinen.
De gemeente is een intensief traject opgestart om ondernemers op het bedrijventerrein te mobiliseren en stimuleren om deel te nemen in een kerngroep en bekendheid te genereren voor GreenBiz. De kerngroep heeft vervolgens in kaart gebracht welke bedrijven op het terrein gevestigd zijn en wie de vastgoedeigenaren zijn. Aan de hand van een energiepotentieel scan is ook een lijst van kansrijke bedrijven opgesteld. Zij worden begin 2019 uitgenodigd om een energieonderzoek op bedrijfsniveau te doen. Vooruitlopend daarop heeft Rabobank Velserbroek (lid van de kerngroep) reeds in december al een energieonderzoek laten uitvoeren.

Greendeal Zorg
De gemeente heeft de Zorginstellingen ViVa Zorggroep en Harteheem gestimuleerd om deel te nemen aan de Green Deal Zorg. Voor hen zijn twee kennisbijeenkomsten gefaciliteerd. De Green Deal houdt een versnelde verduurzaming van de zorginstellingen in met behulp van een gecertificeerd milieusysteem (Milieuthermometer Zorg). De Milieuthermometer geeft aan hoe duurzaam de bedrijfsvoering is, bijvoorbeeld op het gebied van energiebesparing. ViVa! Zorggroep en Harteheem voldoen en komen in aanmerking voor de bronzen award. Zorgbalans neemt nog niet deel aan de Green Deal Zorg, maar deze zorginstelling is toch betrokken bij de kennisbijeenkomsten. Zorgbalans is vervolgens gestart met de Milieuthermometer Zorg.

Duurzame evenementen
De gemeente heeft tijdens de evenementen top voor evenementen organisatoren een workshop over de mogelijkheden om evenementen te verduurzamen. Tijdens de workshop is onder andere het beperken en het scheiden van afval, het toepassen van netstroom (in plaats van dieselgeneratoren en duurzame mobiliteit) aan de orde gekomen. De deelnemende evenementenorganisatoren hebben hier enthousiast op gereageerd. (Zie ook paragraaf 1.1.2).

Verduurzamen vastgoed
Gemeente Velsen heeft met het in kaart brengen van de energielabels van haar vastgoed een goede basis gelegd voor een gedegen Duurzaam Meerjaren Onderhoudsprogramma en een goede start gemaakt met de invulling van de wettelijke verplichtingen. De aanpak in samenwerking met externe deskundigen heeft geleid tot een aantal scenario’s van maatregelen, kosten en bijbehorende resultaten voor een Duurzaam Meerjaren Onderhoudsprogramma. De gemeente moet hier nog een keuze in maken. De wettelijke eisen voor duurzaamheid maken deel uit van alle scenario’s. Zie ook paragraaf 5.2.

Aardgasvrij strand
De gemeente heeft de ondersteuning van twee initiatiefnemers die zonnepanelen op strandpaviljoens, strandhuisjes willen installeren voortgezet. Inmiddels hebben de initiatiefnemers, strandpaviljoens en IJmuider strandexploitanten zich georganiseerd in de energiecoöperatie Kennemerstrand Energiecentrale. De energiecoöperatie streeft naar een (aard)gasvrije omgeving van IJmuiden Seaport met behulp van grootschalige toepassing van zonnepanelen op de gebouwen. Het project is in de uitvoeringsfase beland. Het vergroten van de capaciteit van de electriciteitsleiding is de volgende stap.

ga terug