Subdoelstelling 2.1.2:
Velsen biedt toegankelijke ondersteuning bij vragen over gezondheid, opgroeien, wonen en leven.
Wat hebben we gedaan?
Speerpunten
Verbeteren bekendheid Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)
In 2018 vroegen meer gezinnen de hulp van het CJG. Vernieuwde projecten hebben hier aan bijgedragen. Voorbeelden zijn de jeugdteams op de scholen en de actieve rol van het CJG tijdens de week van de opvoeding.
Innovatie (preventieve) jeugdhulp
Innovatie (preventieve) jeugdhulp
In 2018 is een aantal projecten opgezet vanuit het innovatiebudget voor jeugdigen. Voorbeelden hiervan zijn de aanpak kindermishandeling samen met het basisonderwijs, opvoedondersteuning door vrijwilligers, ondersteuning aan kinderen in een echtscheidingssituatie en wachtlijstbeheersing.
Buurtgezinnen – van gezinnen voor gezinnen
Sinds oktober 2018 is Buurtgezinnen actief in de gemeente Velsen. Ouders die overbelast zijn, worden door Buurtgezinnen in contact gebracht met een steungezin in de buurt. Een steungezin vangt kinderen op regelmatige basis op. De eigen ouders kunnen dan op adem komen en de kinderen hebben een leuke tijd bij het steungezin. Sinds oktober zijn er vier koppelingen gemaakt tussen een steungezin en een vraaggezin.
Preventieve trainingen jeugd
Het afgelopen jaar investeerde gemeente Velsen in trainingen voor kinderen van 4 tot 16 jaar die te maken hebben met spanningen thuis, verslavingsproblematiek van hun ouders en/of psychische problematiek van hun ouders. Daarnaast kunnen kinderen gebruik maken van trainingen om hun sociale vaardigheden te versterken of om te leren omgaan met scheidingsproblematiek.
Aandacht voor echtscheidingsproblematiek
Echtscheidingen hebben vaak nadelige gevolgen voor kinderen. Het bieden van de juiste ondersteuning is daarom een aandachtspunt voor de IJmond-gemeenten. In 2018 zijn diverse professionals vanuit zorg, welzijn en onderwijs getraind op het gebied van gesprekstechnieken, juridische kennis, het herkennen van signalen en het beoordelen van veiligheidssituaties.
Jeugdgezondheidszorg Kennemerland (0-4 jaar)
De eerste 1001 dagen van een kind, van conceptie tot 2 jaar, zijn van belang voor een kansrijke start. De gemeente zette daarom extra budget in voor het bieden van prenatale zorg, thuisbegeleiding en ondersteuning van de orthopedagoog. Prenatale zorg bereidt ouders zo goed mogelijk voor op het ouderschap. De thuisbegeleiding biedt ondersteuning aan gezinnen met jonge kinderen van ouders met een licht verstandelijke beperking.
Integrale toegang sociaal domein
De gemeente Velsen startte in 2018 met het opstellen van een strategische visie op de verdere ontwikkeling van de Sociaal wijkteams. Daarbij keken we of de taken en de organisatievorm van de Sociaal wijkteams nog passend zijn. Vier jaar na de start van de Sociaal wijkteams is behoefte aan een nieuwe ‘stip op de horizon’ over duidelijke, goed vindbare en laagdrempelige toegang tot zorg en ondersteuning.
Cliëntondersteuning
De IJmondgemeenten bespraken met de Stichting MEE & de Wering hun financiële stand van zaken en de maatregelen die deze stichting neemt om de organisatie weer financieel gezond te maken. Voor 2018 verwacht MEE & de Wering een neutraal resultaat te realiseren.
Reguliere activiteiten
- Welzijnsplein:
- Uitvoering maatschappelijk werk en cliëntondersteuning door MEE;
- Sociaal wijkteams: