Jaarstukken 2018

Overzicht programma's

Velsenaren zijn actief betrokken bij hun woonomgeving en zorgen voor zichzelf en elkaar.

Subdoelstelling 2.1.1:

Velsenaren zijn actief betrokken bij hun woonomgeving en zorgen voor zichzelf en elkaar.

Wat hebben we gedaan?

Speerpunten

Uitbreiding mantelzorgondersteuning
Het aantal geregistreerde mantelzorgers nam de afgelopen jaren toe van 1100 in 2015 naar ruim 2400 in 2017. Het Centrum Mantelzorg kreeg dit jaar extra budget om meer mantelzorgers te ondersteunen. Voor jonge mantelzorgers is geïnvesteerd in het aanbod en de signalering in samenwerking met netwerkpartners en basisscholen.

Welzijnswerk is cruciaal voor transformatie sociaal domein
Stichting Welzijn Velsen werkte in 2018 verder aan de ontwikkeling van de organisatie en de innovatie van het welzijnswerk. Het gaat onder andere over activiteiten om mensen langer zelfstandig thuis te kunnen laten wonen en het ondersteunen en stimuleren van bewonersinitiatieven.

Onderzoek naar toekomst en gebruik van buurthuizen
In 2017 startte het traject om het maatschappelijk vastgoed van de gemeente efficiënter te benutten. De gemeenteraad heeft hiervoor eind november budget beschikbaar gesteld vanuit het fonds sociaal-culturele infrastructuur. De buurthuizen zijn voorbeelden van maatschappelijk vastgoed. In de Wmo-beleidsnotitie “Naar een inclusieve samenleving” staat dat de gemeente de buurthuizen en ontmoetingsruimtes beter wil gebruiken. In 2018 werkten wij aan het multifunctioneler maken
van de bibliotheeklocaties en de Stadsschouwburg. Dit ondersteunt de samenwerking tussen de maatschappelijke instellingen.

Langer zelfstandig wonen
Vanuit de regionale Woonzorgagenda startten de gemeente Velsen, Heemskerk/Beverwijk en Zandvoort experimenten op het gebied van wonen en zorg. Een voorbeeld is het project Thuis in de Rivierenbuurt. In samenwerking met professionals en bewoners ontwikkelde gemeente Velsen activiteiten om het langer zelfstandig wonen te stimuleren. Zo maakten we poorten/achterpaden onkruidvrij en beter begaanbaar voor mensen die minder goed ter been zijn. De projectresultaten van de deelnemende gemeenten zijn uitgewisseld om van te leren.

Participatieraad Velsen
In 2018 startte de Participatieraad Velsen. De Participatieraad heeft een onafhankelijke rol en adviseert de gemeente op processen van participatie binnen het sociaal domein. De eerste periode stond in het teken van onderlinge kennismaking, het benoemen van interesse en kwaliteiten van de leden en het formuleren van een kernboodschap. Daarnaast verdiepten de leden zich in het bestaande beleid van gemeente Velsen en in de ontwikkelingen rondom privacy en het omgaan met persoonsgegevens. Ook is geoefend met methodieken om participatie vorm te geven. Op specifieke thema’s werken de Participatieraden van gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen samen. De uitvoering van de participatie bij het beleidsplan jeugd 2018 is hier een voorbeeld van.

Reguliere activiteiten

  • Mantelzorgondersteuning;
  • Ondersteuning van vrijwilligers(organisaties);
  • Activiteiten in het kader van dementievriendelijk gemeente;
  • Het stimuleren van buurtinitiatieven;
  • Publieke gezondheidszorg; In nauwe samenwerking met de regio gemeenten heeft GGD Kennemerland, een regionale nota Gezondheidsbeleid opgesteld. In deze nota worden verschillende speerpunten benoemd. Vanuit deze speerpunten voert de GGD activiteiten uit die zich zowel op inwoners als op organisaties richten. Het algemene doel is het vergroten van bewustwording;
  • Financiële bijdragen voor wijkinitiatieven van bewoners en organisaties uit Zeewijk voor het programma Gezond in de Stad (GIDS): speeltuin Zeewijk Natuurlijk, smaaklessen op scholen door het Pieter Vermeulen Museum en het moestuintjesproject voor ouderen.
ga terug