Subdoelstelling 2.2.2:
Velsen ondersteunt inwoners bij participatie op het gebied van opgroeien, wonen, werken en leven.
Wat hebben we gedaan?
Speerpunten
Afstand tot de arbeidsmarkt verkleind door inzet op activeringsprojecten
Om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te activeren en waar mogelijk naar werk te begeleiden gingen diverse proefprojecten van start. Aan het project Velsen in Beweging deden 65 inwoners mee. Via het project Velsen in het groen zijn 5 inwoners aan de slag gegaan in de groenvoorziening. Ook met de training Velsen aan de slag, gericht op houding en mentaliteit, zijn mooie resultaten geboekt. Deelnemers kregen meer inzicht in hun mogelijkheden en zijn doorgestroomd naar een opleiding, vrijwilligerswerk of werk. De drie proefprojecten zijn na een positieve evaluatie verlengd in 2019.
Mogelijkheden uitkeringsgerechtigden trede 1 inzichtelijk gemaakt
In 2018 startte de gemeente Velsen gesprekken met 180 inwoners in de trede 1-groep. De classificering van trede 1 staat voor iemand die sociaal geïsoleerd is. Van de ruim 60 gesproken inwoners, is ruim de helft herbeoordeeld naar trede 2. Deze herbeoordeling biedt kansen voor activering, vrijwilligerswerk en in een enkel geval werk. Doorstroom vindt plaats naar de verschillende projecten zoals Velsen in beweging en Velsen aan de slag. In 2019 worden de individuele gesprekken voortgezet.
Intensivering integratie statushouders
Ter voorbereiding op de nieuwe Wet Inburgering 2020, intensiveerde Velsen de participatie- en integratietrajecten. Het nieuwe traject duurt ongeveer 10 weken en bestaat uit 5 modules. In deze modules wordt aandacht besteedt aan de Nederlandse kernwaarden, de gemeente, arbeidsmarkt en samenleving, discriminatie en gezondheid.
Naast het intensieve integratietraject worden statushouders sinds 1 juli 2018 actief begeleid naar werk of een andere vorm van participatie. De begeleiding richt zich op “meedoen” of “werk”. In het perceel meedoen ligt de nadruk op activering van de statushouder in combinatie met het aanleren van de Nederlandse taal. In het perceel werk gaat het om arbeidsbemiddeling om de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. De trajecten duren respectievelijk 1 jaar en 6 maanden.
Vernieuwing dagbesteding; een zinvolle dag voor iedereen
De opgave Zinvolle daginvulling richt zich op een laagdrempelige en zinvolle daginvulling voor mensen met psychiatrische problematiek. Inwoners met psychiatrische problematiek en zorg- en welzijnsaanbieders dachten mee over hulpaanbod en het toegankelijk maken van de dagbesteding.
Extra ondersteuning kwetsbare jongeren 18-23 jaar
Sommige jongeren hebben ondersteuning nodig bij het vinden van passende huisvesting, de overgang van ondersteuning van Jeugdwet naar Wmo en bij de aansluiting naar de arbeidsmarkt. Zij kunnen terecht bij de jongerencoaches van het CJG Kennemerland. Daarnaast was er in 2018 extra aandacht voor het vinden van passende huisvesting.
Uitbreiding inzet Streetcornerwork
Door uitbreiding van Streetcornerwork zijn de veldwerkers nog beter in staat jongeren te ondersteunen. Met twee veldwerkers kunnen de werkroosters beter worden aangesloten op de tijden dat de jeugd op straat is, niet alleen in de avonduren maar ook in het weekend en tijdens evenementen.
Zorg en Veiligheid
Steeds vaker ontvangt de gemeente meldingen van bewoners over overlast. Sommige meldingen zijn zwaar en urgent. Voor de coördinatie van acties, zoals casusanalyse en -regie, stelde gemeente Velsen een coördinator zorg en veiligheid aan.
Aanpak huiselijk geweld
Bij de aanpak van huiselijk geweld speelt Veilig Thuis een rol als expertisecentrum om lokale professionele advisering, consultatie en deskundigheidsbevordering te bieden. In 2018 onderzocht Veilig Thuis de ontwikkelingen die nodig zijn om een gezonde organisatie te realiseren.
MDA++
Velsen startte in januari 2018 met de bovenregionale pilot Multidisciplinaire aanpak acute en structurele onveiligheid (MDA++). MDA++ is de aanpak waarbij diverse (jeugdhulp)specialisten en het gezin met zijn sociale netwerk, samenwerken bij de aanpak van huiselijk geweld, kindermishandeling, verwaarlozing en seksueel geweld.
Integrale Crisisdienst Jeugd
In juli 2018 startte de regio Kennemerland met één Integrale Crisisdienst Jeugd (ICD). De ICD helpt jongeren in crisissituaties op een snelle en deskundige manier en biedt crisisinterventie. Deze taken zijn belegd bij Veilig Thuis Kennemerland, in samenwerking met jeugdhulppartners.
Meldcode Wet Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Vanwege de aanscherping van de Wet Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling stelde de gemeente Velsen een nieuwe "Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Gemeente Velsen 2019" vast .
Doelgroepenvervoer
In 2018 sloot Velsen samen met gemeenten in IJmond, Haarlemmermeer en Zuid-Kennemerland, een Uitvoeringsconvenant Opdrachtgeverschap Doelgroepenvervoer. Met dit convenant zijn duidelijke afspraken gemaakt tussen de gemeenten over taken, verantwoordelijkheden en financiën voor het doelgroepenvervoer.
Indexatie tarieven hulp bij het huishouden
Vanwege ontwikkelingen in de cao Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg zijn in overleg met de aanbieders nieuwe afspraken gemaakt over indexatie. Dit hebben we gedaan om recht te doen aan de Algemene Maatregel van Bestuur reële kostprijs.
Huishoudelijke hulp voor mantelzorgers
De regeling huishoudelijke hulp aan mantelzorgers is voor onbepaalde tijd vastgesteld. Eind december 2018 ontvingen ongeveer 102 mantelzorgers huishoudelijke ondersteuning vanuit deze regeling.
Combiproduct hulp bij het huishouden met lichte begeleiding
Samen met de aanbieders is het combiproduct hulp bij het huishouden met lichte begeleiding aangeboden. Op deze manier wordt laagdrempelig en tijdig lichte begeleiding ingezet.
Nieuwe toezichthouder Wmo
Gemeenten zijn wettelijk verplicht (onafhankelijk) toezicht te houden op de naleving en de kwaliteit van de ingekochte Wmo-voorzieningen, zoals begeleiding en hulp bij het huishouden. In 2018 is de GGD als nieuwe toezichthouder voor de Wmo aangesteld. De GGD voert zowel reactief toezicht (bij een signaal of calamiteit) als proactief toezicht uit.
Verlagen eigen bijdragen chronisch zieken en AOW-ers
Het verlagen van de eigen bijdragen voor chronisch zieken en AOW-ers is een landelijke beleidswijziging. Voor deze doelgroep hebben we minder eigen bijdrage ontvangen.
Beschermd wonen en maatschappelijke opvang
Het college stelde het Uitvoeringsprogramma opvang, wonen en herstel in 2018 vast. Hierin is aandacht voor preventie, acceptatie en inclusie in de wijk, hersteltrajecten op maat en voldoende passende woningen voor de ggz-doelgroep. Op dit moment ontvangt Haarlem als centrumgemeente de financiële middelen voor beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Vanaf 2021 gaan deze middelen naar de afzonderlijke gemeenten.
Verbeteren ondersteuning door nieuwe contracten Jeugdwet en Wmo-begeleiding
Op 1 januari 2018 gingen de nieuwe contracten Jeugdwet en Wmo-begeleiding in. De nieuwe contracten bieden jeugdhulpproducten binnen de Wmo aan, speciaal voor jongeren van 18-23 jaar. Hierdoor is er meer continuïteit voor jongeren vanaf 18 jaar. De eerste ervaringen met de inzet van deze producten zijn positief.
Reguliere activiteiten
- Het verstrekken van Wmo-maatwerkvoorzieningen zoals:
- Ambulante begeleiding, dagbesteding en kortdurend verblijf
- Hulp bij het huishouden
- Vervoersvoorzieningen
- Collectief vervoer
- Rolstoelvoorzieningen
- Woonvoorzieningen
- Het bieden van specialistische jeugdhulp (contractmanagement);
- Het subsidiëren van Veilig Thuis Kennemerland;
- Garantiebanen: Het realiseren van garantiebanen binnen de organisatie van de gemeente Velsen;
- Beschut werk: Voor mensen met een beperking die niet op een reguliere werkplek kunnen werken is er de mogelijkheid te werken in een beschutte werkomgeving;
- Het begeleiden van statushouders naar onderwijs, werk of participatie.